Thursday, March 20, 2008

Ultima Thule

Alb-Negru (in digital)

O chestie foarte usor de facut, in sine: tac-pac, desaturate, aia e. Mie imi place sa vad altfel lucrurile.

Culoare intr-o poza e unun din straturile estetice ale ei, pozei. Poate sunt trei, poate ca nu. La mine in minte sunt doua: forme, si culori. Amblele straturi necesita coordonare si supervizare, si a putea jongla cu ele necesita un nivel de experienta mai mare decat cel la care ma aflu. De-abia reusesc sa vad formele, darami-te sa ma gandesc si la cromatica.

De aceea aleg de multe ori alb-negru. Daca forma e una suficienta ca valoare "estetica" (absolut subiectiv, bineinteles) dar cromatica e cel mult "ok", aleg sa ma duc in alb-negru. Iar prelucrarea digitala te ajuta sa translatezi, la propriu, cromatica in stratul "formelor". Pentru ca fiecare culoare, individual, poate fi atat de intensa in alb-negru pe cat doresti sa o faci. E ca si sum in fotografie toate elementele s-ar separa, si le poti aduce in fata sau sa le lasi undeva in spate, unde nu deranjeaza pe nimeni. Sa ma explic.

Mai toate programele de prelucrare digitala au ceea ce voi numi absolut arbitrar "desaturare conditionata". O bluza albastra cu guler rosu poate fi, in alb-negru, o bluza alba cu guler negru sau o bluza neagra cu guler alb sau o bluza gri cu guler gri. Sau orice combinatie din cele de mai sus. Si asta, pe langa faptul ca te scapa de nevoia de a "managea" culorile, iti o o flexibilitate in plus pentru produsul final. Scazand luminozitatea albastrului vei transforma cerul dintr-o balta bleu-alba intr-un element cu personalitate, de exemplu.

In acelasi timp, alb-negru invita la exces. Multa lume il ia prea literal - mult contrat, mult alb, mult negru, in fotografii care tipa la tine dupa atentie, in loc sa invite la o contemplare mai atenta. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca e cuplat de obicei cu "street photo" - si multi inteleg prin asta poze cu cersetori si gunoaie, care nu fac de cat sa adauge la violenta fotografiei in cauza.

Asa ca atentie cu el. Poate fi cel mai bun lucur care i se intampla pozei, dar poate sa si ia o poza mediocra si sa te pacaleasca (pe tine ca fotograf) ca merita aratata.

1 comment:

andreea mihaela stan said...

are "tremolo", imi place. stiu si locul dar nu l-am recunoscut decat dupa ce ti-ai disecat singur fotgrafia, nelasandu-ma cu cele 1000 de cuvinte ale mele.... :) buna andrei, imi place blogul tau de fotografie. sper ca nu mai esti suparat pe mine ca :)