Thursday, June 4, 2009

Internetul tocmai si-a gasit un motiv pentru a exista

Din una alta, am dat de un site. Si e cea mai buna, folositoare, cool, misto, viabila, geniala idee de site pe care am vazut-o... dintotdeauna.

Imagniati-va un Youtube de filme. De filme clasice, alese de oameni care se pricep. Un site care are "curatori" (daca asta e un cuvant in romana) care se ingrijesc de calitatea tehnica materialului, si critici care selecteaza calitatea artistica.

Imaginati-va asta. Esti acasa. Ai chef de un film. Poate o comedie. Tastezi "Billy Wilder", si ai sapte optiuni. Alegi una - costa 3 Euro. Si te uiti. In timp real. Nu download, nu cautat pe net, nu asteptat la coada.

Sau poate vrei sa vezi filmele din "Un Certain Regard" de la Cannes de anul asta. ORICARE dintre ele. Click, lista, Click, 3 Euro, play.

E inca in beta, si multe dintre filme inca nu pot fi urmarite in Romania (de fapt, doar vreo 160 din cam 4000 sunt disponibile). Si poate 3 Euro pare mult (dar e mai putin decat un bilet la Mall, si oricum aici e vorba de varietate si calitate), si nu mi-e clar daca in pretul asta intra o vizionare sau . Dar vad viitorul cinematografiei in site-ul asta. Filme care ar avea poate 100.000 de spectatori potentiali pe tot globul pot acum profita de ei. Realizatori care nu vor sa cada sub jugul caselor de distributie, dar nu vir nici sa-si arunce copii in jungla Youtube-ului vor avea un sistem de a-si monetiza creatia. Filme care ar fi aproape imposibil de gasit / vazut (sa va uitati daca aveti timp la "free film of the month" - da, au si asa ceva) sunt acum disponibile publicului global. Mi se pare enorm. Si genial.

Si da, stiu ca Netflix si alte retele deja faceau asta, dar imbratisasera distributi digitala pastrand in continuare conceptele invechite ale studiourilor - "AAA-titles", "Shelf-Life", etc... Eu vad (poate prea optimist) in locul asta un inceput al unei noi paradigme cinematografice. Yay for change.

Hai. Valea la The Auteurs.

1 comment:

Dan Mihu said...

Poftim inca unul: NFB (CNC-ul canadian).